Otevřít menu
Produkce vajec
produkce vajec

VEJCE JAKO POTRAVINA

  • Vejce patří mezi potraviny s nejvyváženějším obsahem nutričně významných látek a zároveň i s vysokou stravitelností (u žloutku až 100 %). Dominantními složkami sušiny vajec jsou proteiny (bílkoviny) a lipidy (tuky).
  • Klíčový význam mají především proteiny, které jsou biologicky hodnotnější než proteiny masa nebo mléka.
  • Stravitelnost vaječných proteinů je 98 - 100%.
  • Další významnou skupinou nutričně důležitých látek jsou vitamíny a minerální látky.
  • Z vitamínů jsou ve vejcích zastoupeny všechny vitamíny s výjimkou vitamínu C.
  • Minerální látky jsou reprezentovány hlavně vysokým obsahem železa, fosforu, draslíku a zinku, ze stopových prvků je významný např. selen
  • Nejvíce diskutovanou složkou vajec jsou lipidy nacházející se ve vaječném žloutku. Jedním z důvodů, proč bývají vejce odmítána lékaři, je vysoký obsah cholesterolu.
  • Zájem o cholesterol se datuje od konce 50.let. V této době začala rozsáhlá proticholesterolová kampaň v USA.
  • Ke snížení obsahu cholesterolu ve vejcích v posledních letech přispěly nově vyšlechtěné linie nosnic, zvýšení intenzity snášky a změny v recepturách krmných směsí.
  • Také nové vědecké poznatky by měly přispět k rehabilitaci vajec a varovat před jejich jednostranně negativním hodnocením. Pro zdravé jedince nepředstavuje konzumace 1 - 2 vajec denně žádné riziko, pokud není v jejich stravě nadměrný příjem jiných zdrojů cholesterolu.

Kontakt pro zájemce maloodběr:

Farma Soběraz - Prodejna vajec
Lháň 21
507 13 Radim
provozovna CZ52020414

tel. 493 522 839, 493 538 627

email: obchodni@mavejicin.cz

Kontakt pro zájemce - větší odběr:

Závoz vajec je možný o těcho kapacitách:

  • 2 palety
  • 12 palet
  • 18 palet
  • 21 palet

tel. 493 522 839, 493 538 627

email: obchodni@mavejicin.cz

nahoru