VEJCE JAKO POTRAVINA
- Vejce patří mezi potraviny s nejvyváženějším obsahem nutričně významných látek a zároveň i s vysokou stravitelností (u žloutku až 100 %). Dominantními složkami sušiny vajec jsou proteiny (bílkoviny) a lipidy (tuky).
- Klíčový význam mají především proteiny, které jsou biologicky hodnotnější než proteiny masa nebo mléka.
- Stravitelnost vaječných proteinů je 98 - 100%.
- Další významnou skupinou nutričně důležitých látek jsou vitamíny a minerální látky.
- Z vitamínů jsou ve vejcích zastoupeny všechny vitamíny s výjimkou vitamínu C.
- Minerální látky jsou reprezentovány hlavně vysokým obsahem železa, fosforu, draslíku a zinku, ze stopových prvků je významný např. selen
- Nejvíce diskutovanou složkou vajec jsou lipidy nacházející se ve vaječném žloutku. Jedním z důvodů, proč bývají vejce odmítána lékaři, je vysoký obsah cholesterolu.
- Zájem o cholesterol se datuje od konce 50.let. V této době začala rozsáhlá proticholesterolová kampaň v USA.
- Ke snížení obsahu cholesterolu ve vejcích v posledních letech přispěly nově vyšlechtěné linie nosnic, zvýšení intenzity snášky a změny v recepturách krmných směsí.
- Také nové vědecké poznatky by měly přispět k rehabilitaci vajec a varovat před jejich jednostranně negativním hodnocením. Pro zdravé jedince nepředstavuje konzumace 1 - 2 vajec denně žádné riziko, pokud není v jejich stravě nadměrný příjem jiných zdrojů cholesterolu.